PočetnaPumpePumpe za čistu vodu

PUMPE ZA ČISTU VODU

Horizontalne centrifugalne pumpe
Ove pumpe za čistu vodu koriste se za opskrbu vodom u kućanstvima i industriji, za navodnjavanje, transport kotlovske vode, opskrbu vodom za hlađenje, te kod pročišćavanja vode za piće.
Postoji veliki broj konstrukcijskih izvedbi horizontalnih pumpi:

  • horizontalne više stepene električne pumpe
  • krajnje usisne (end suction) blisko-spojene centrifugalne električne pumpe
  • krajnje usisne (end suction) centrifugalne električne pumpe na postolju
  • jedno stepene centrifugalne pumpe
  • dvostepene centrifugalne pumpe
  • pumpe sa podijeljenim kućištem (split casing)

Koriste se različiti materijali: lijevano željezo, ugljični čelik, bronca (za morsku vodu), te nehrđajući čelik, pokrivajući sve aplikacije.
Rade se u svim veličinama, sa pogonskim električnim motorima snage do 500 kW.
Kapaciteti idu od najmanjih kućnih (2 m3/h) pa do najvećih – 4500 m3/h kod pumpi sa podijeljenim kućištem (split casing pumps).

Kada je u pitanju podizanje vode, visina je jedna od najvažnijih karakteristika koju treba razmotriti pri odabiru pumpe. Srećom, postoje više stepene pumpe koje su dizajnirane kako bi se nosile s većim visinama i pružale snagu i učinkovitost u različitim aplikacijama.

Neki modeli više stupanjske pumpi mogu podići vodu i preko 1000 metara, što ih čini idealnim za aplikacije u visokim zgradama ili na mjestima gdje je potrebno prebacivanje vode na velike udaljenosti. Ove pumpe su korisne za mnoge industrijske aplikacije, kao što su proizvodnja nafte i plina, rudarstvo i navodnjavanje.

Više stupanjske pumpe rade na principu niza rotirajućih impelera koji povećavaju pritisak vode dok prolazi kroz svaki impeler. Kada voda napusti posljednji impeler, pritisak se značajno povećava. To znači da se voda može podizati na veće visine s manje gubitaka u snazi.

Međutim, važno je napomenuti da su ove pumpe skuplje od ostalih vrsta pumpi zbog njihove složene konstrukcije. Također, ove pumpe zahtijevaju veću snagu motora kako bi se osigurao adekvatan protok i pritisak.

Ukratko, više stepene pumpe su idealne za one koji traže pouzdan i učinkovit način za podizanje vode na velike visine. Sa svojom složenom konstrukcijom i snažnim motorima, ove pumpe su idealne za mnoge industrijske aplikacije gdje je potrebna visoka snaga i protok.

1

2

3

4

Bunarske uranjajuće pumpe

Električne uranjajuće pumpe su vrlo korisne u različitim industrijama i kućanstvima. One su dizajnirane za prijenos, povećanje tlaka i distribuciju vode za različite namjene, kao što su protupožarna zaštita, auto-praonice, navodnjavanje i druge. Te pumpe dolaze u različitim veličinama kako bi se mogle koristiti u širokom rasponu aplikacija, od najmanjih kućnih (2 m3/h) do najvećih (725 m3/h). Promjeri dostupnih pumpi su 4″, 6″, 8″, 10″, 12″ i 14″, što omogućava korisnicima da odaberu veličinu koja najbolje odgovara njihovim potrebama.

Postoje dvije vrste električnih bunarskih pumpi koje se razlikuju po konstrukciji radnog kola: radijalne i polu-aksijalne. Ove pumpe se proizvode u različitim materijalima, kao što su lijevano željezo, ugljični čelik, bronca (za morsku vodu) i nehrđajući čelik, što pokriva sve aplikacije. Pogonski električni motori dolaze u različitim snagama, do 300 kW, kako bi se mogla postići različita brzina protoka vode.

Visina dobave je još jedna važna karakteristika ovih pumpi, koja može doseći i preko 700 metara kod nekih modela. To znači da se ove pumpe mogu koristiti u različitim aplikacijama, uključujući i one u visokim zgradama ili na mjestima gdje je potrebno prebacivanje vode na velike udaljenosti.

Ukratko, električne uranjajuće pumpe su svestrane i moćne, prilagođene za širok raspon aplikacija. Sa različitim veličinama, materijalima i pogonskim motorima, mogu zadovoljiti gotovo sve zahtjeve za prijenosom i distribucijom vode.

Ovisno o potrebama korisnika, električne uranjajuće pumpe mogu se koristiti za mnoge druge primjene. Primjerice, u industriji se mogu koristiti za prijenos kemikalija, nafte i drugih tekućina. Također, mogu se koristiti za distribuciju vode u bazenima, vodovodima i kanalizaciji.

Električne uranjajuće pumpe također su korisne za zaštitu od požara, jer mogu osigurati dovoljno snage i protoka vode za brzo gašenje požara. U auto-praonicama, ove pumpe omogućuju brzo i učinkovito pranje vozila. U poljoprivredi, električne uranjajuće pumpe se često koriste za navodnjavanje usjeva i opskrbu vodom na farmama.

Osim toga, električne uranjajuće pumpe se lako održavaju i traju dugi niz godina. Za održavanje se preporučuje redovito čišćenje i provjeravanje stanja pumpe. Također, važno je pravilno postaviti i instalirati pumpu kako bi se osiguralo njezino optimalno funkcioniranje.

Uz velike mogućnosti primjene i jednostavnost održavanja, električne uranjajuće pumpe su popularan izbor za različite namjene u kućanstvima i industriji. Sa svojim različitim veličinama, kapacitetima i mogućnostima, ove pumpe su idealne za prijenos, distribuciju i povećanje tlaka vode za različite namjene.

3

Vertikalne centrifugalne pumpe i hidroforska postrojenja

Ove kompaktne vertikalne električne pumpe za  vodu idealne su za one koji traže povećanje tlaka vode u svojim kućanstvima ili industriji. One su također savršene za sisteme navodnjavanja ili instalacije za protupožarnu zaštitu. Sa nekorodirajućim materijalima za sve dijelove koji dolaze u dodir s tekućinom, ove pumpe su izdržljive i dugotrajne.

Hidroforska postrojenja s ovim pumpama su dostupna u različitim konfiguracijama, uključujući postrojenja s jednom, dvije, tri ili četiri pumpe, s ili bez frekventnih pretvarača. To znači da su ta postrojenja prilagodljiva različitim potrebama korisnika i idealna za kućanstva, farme i industriju.

Ukratko, ove kompaktne vertikalne električne pumpe i hidroforska postrojenja su svestrani, pouzdani i jednostavni za upotrebu. Sa svojim nekorodirajućim materijalima i različitim konfiguracijama, idealne su za različite aplikacije u kućanstvima i industriji.

Uz njihovu jednostavnu upotrebu, ove vertikalne električne pumpe su također vrlo efikasne. Mogu se pohvaliti visokim kapacitetom i povećanjem tlaka, a hidroforska postrojenja omogućuju kontinuiranu opskrbu vodom bez naglog pada tlaka. To znači da korisnici mogu očekivati pouzdan i stabilan protok vode, bez obzira na potrošnju vode u kućanstvu ili industriji.

Uz to, hidroforska postrojenja s ovim pumpama mogu se prilagoditi različitim zahtjevima za tlakom i kapacitetom. Na primjer, dodavanjem frekventnog pretvarača može se optimizirati performanse pumpe i postići uštedu energije, što je posebno važno u industrijskim aplikacijama.

Kompaktne vertikalne električne pumpe i hidroforska postrojenja također su vrlo pouzdani i mogu trajati dugi niz godina uz pravilno održavanje. Redovito održavanje uključuje provjeru tlaka, čišćenje i zamjenu dijelova prema potrebi. Pravilno održavanje može produžiti životni vijek pumpi i osigurati njihovu optimalnu učinkovitost.

Ukratko, ove kompaktne vertikalne električne pumpe i hidroforska postrojenja su idealni za one koji traže povećanje tlaka vode u svojim kućanstvima ili industriji. Sa svojim nekorodirajućim materijalima, visokim kapacitetima i prilagodljivim konfiguracijama, ove pumpe su pouzdane i efikasne.

1

2

Ovdje možete vidjeti muljne ili drenažne pumpe.

Ukoliko želite više pročitati o pumpama za čistu vodu, njihovom korištenju, povijesnom razvoju itd. slijedite poveznicu opširnije o pumpama za čistu vodu.