PočetnaCijevni zatvarači – Nepovratni ventili

Nepovratni (protupovratni, povratni) ventili

Nepovratni ventil (povratni ventil, protupovratni ili jednosmjerni ventil) je ventil koji normalno omogućuje da mediji, kao što su tekućina ili plin, teku cjevovod u samo jednom smjeru.

Ovi ventili se često izrađuju i dizajniraju iz sigurnosnih razloga, kako bi se spriječilo vraćanje medija koji prolaze kroz sustav i kako bi se osiguralo da netko tko upravlja operacijskim sustavom zna u kojem smjeru teku tekućine i plinovi. Nepovratni ventili se također mogu koristiti za stvaranje nepropusnosti sustava. Oni se također koriste za obavljanje rutinske zadaće usmjeravanja tekućine ili plinova učinkovito kroz sustav.

Nepovratni ventili su ventili s dva priključka, što znači da imaju dva otvora u tijelu, jedan za ulaz tekućine i drugi za izlaz tekućine. Postoje razne vrste ovih ventila, koji se koriste u raznim aplikacijama. Nepovratni ventili često su dio uobičajenih kućanskih instalacija. Iako su dostupni u širokom rasponu veličina i cijena, oni su u pravilu vrlo kompaktni, jednostavni i jeftini proizvod, što ih čini privlačnim i dostupnim na tržištu.

Nepovratni ventili rade automatski, a većinu ne kontrolira osoba ili neki vanjski čimbenik. Prema tome, većina nema nikakvu ručicu ventila ili vreteno. Kućišta većine ventila je izrađena od plastike ili metala, kao glavnih materijala izrade.

Također poznat pod nazivima jednosmjerni ventil, ovaj ventil može raditi na više načina. Jedan od najčešćih načina je s kuglastim nepovratnim ventilom, čiji se rad zasniva na montiranju kuglice preko diska s malom rupom u njemu. Tekućina ili plin može teći kroz rupu i oko kuglice, ali kad pokušava krenuti i proći na drugu stranu, postavlja kuglicu suprotno od diska, stvarajući zastoj. Postoje i brojne druge vrste jednosmjernih ventila koje služe različitim aplikacijama i namjenama korištenja.

U nekim dijelovima svijeta, ova vrsta ventila može biti propisana zakonom određene vrste sustava, za postizanje željene razine sigurnosti. Tako se na primjer oni koriste u bojlerima i vodovodnim sustavima, kako bi se postigla potrebna kontrola tlaka i smanjila opasnost od eksplozije. Jednosmjerni ventili su također važne i česte komponente u mnogim vrstama medicinske opreme, kao što su maske za disanje, kojima se pruža dodatna količina kisika pri disanju.

Većina vodovodnih sustava imaju najmanje jedan nepovratni ventil, dok se komplicirane kombinacije takvih ventila koriste za postizanje sigurnosti u kemijskim postrojenjima, na tankerima, te u raznim drugim područjima. Koriste se i u kanalizacijskim sustavima, kako bi fekalne pumpe  mogle raditi na siguran i provjeren način, bez zastoja i eventualnih poteškoća.

Jednosmjerni ventili dolaze u velikom rasponu promjera, za različite vrste cijevi. Oni su također testirani kako bi se utvrdila njihova razina podnošenja opterećenja, kojom se utvrđuje razina tlaka, koja je potrebna za razbijanje ventila. Kao opće pravilo, stručnjaci preporučuju nabavku protupovratnog ventila s razinom podnošenja pritiska tlaka koja premašuju mogući i očekivani tlak, koji može nastati u sustavu, osiguravajući tako da ventil izdrži i eventualnu situaciju u kojoj sustav dosegne  kritičnu točku tlaka.

Ventil se koristi u širokom rasponu i vrstama cijevi, s ciljem omogućavanja transporta tekućina ili zadržavanja tekućine ili plinova odvojeno u cijevima. Takvi ventili omogućuju otpuštanje sadržaja samo u jednom smjeru.

Budući da se koriste u različitim granama industrije, oni su najčešće proizvedeni od legiranog čelika, ugljičnog čelika ili nehrđajućeg čelika. Ovisno o veličini koja vam je potrebna, uvijek možete naći onaj koji u potpunosti odgovara cjevovodu koji koristite. Iako je dizajniran sukladno osnovnim normama i standardima, za svaku različitu industriju se dodatno prilagođava prema svojim specifičnim kriterijima.

Najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir prilikom ugradnje ventila u cijevi jest poznavanje razine tlaka pri kojoj dolazi do njegova pucanja ili otvaranja, zbog čega je bitno odabrati pravu mjeru i ventil za točno određenu cijev. To je jako bitno između ostalog iz razloga kako bi se postiglo sprječavanje obrnutog protoka plinova ili tekućine prisutnih u cjevovodu. Industrije također koriste ovu vrstu ventila za zaštitu dijelova cjevovoda od oštećenja, blokirajući protok medija natrag i zaustavljanje protoka zbog varijacija tlaka ili gravitacije.

Vrste nepovratnih ventila

U kategoriji nepovratnih ventila nalaze se brojne vrste  ventila, od kojih se svaki ističe svojim karakteristikama i specifičnostima, koji ima točno određenu i specijaliziranu funkciju, područje korištenja i vrstu cijevi u koju se planiraju instalirati. Razliku između cijevi čine različiti materijal i načini izrade, kao što su primjer čelične cijevi i čelične bešavne cijevi .

Od najdostupnijih na tržištu i najčešće korištenih jednosmjernih ventila ističu se:

  • kuglasti nepovratni ventili
  • membranski nepovratni ventili (pinch valves)
  • membranski ONDASTOP ventili
  • ventili sa zaklopkom (swing check)
  • leptirasti nepovratni ventili
  • žablji poklopci
  • gumeni povratni ventili (sprečavanje povrata na ispustima)

Kuglasti nepovratni ventili
Navojni krajevi: do DN100, PN10/16
Prirubnički krajevi: DN: 50-600, PN10/16
Materijali: standardno kućište, poklopac GGG40 + epoksid 150 mikrona, kugla: aluminium / GGG40 / poliuretan, dosjed; NBR
Također u ponudi: INOX kućište

Membranski nepovratni ventili (pinch valves)
DN40-200, max. PN4
Materijali: kućište iz aluminija, kao i iz nehrđajućeg čelika, membrane: silikon, Viton, gume za hranu.

Membranski ONDASTOP ventili
Specijalna membrane omogućava bešuman rad, bez vodenog udara
DN50-DN700, PN10/16
Materijali: kućište sivi ljev, membrane: EPDM, NBR, prikladni i za prehrambenu industriju

Ventili sa zaklopkom (swing check)
Prirubnički krajevi: DN: 50-400, PN10/16
Materijali: kućište, poklopac GGG40 + epoksid 200 mikrona, dosjed: EPDM

Leptirasti nepovratni ventili
Disk sa dvostrukim ekscentrom
Prirubnički krajevi: DN200-2000, PN10/16/25/40

Materijali: kućište i poklopac: GGG-50, disk: GGG-50 / AISI 316
Epoksid 200 mikrona RAL 5017

Žablji poklopci
Prirubnički krajevi: DN: 80-DN1500, PN10/16
Materijal: GGG-50 + Epoksid 200 mikrona

Gumeni povratni ventili (sprečavanje povrata na ispustima)
DN 100-DN 2000
Prirubnički krajevi i krajevi sa obujmicom
Materijali: EPDM, Viton (FKM), NBR, CSM, CIIR, CR

 

Ovdje možete pogledati specijalne ventile.