PočetnaCijevni zatvarači – Leptirasti ventili

Leptirasti ventili

Leptirasti ventili se mogu koristiti za izolaciju i regulaciju protoka. Mehanizam za zatvaranje ima oblik diska. Zatvaranje je slično kao kod kuglastoga ventila i omogućeno je brzo zatvaranje.
Leptirasti ventili u pravilu se preferiraju nad ostalima, jer su jeftiniji od ventila drugih konstrukcija, te zato što su lakši po težini.
Disk je smješten u centru cijevi, kroz disk prolazi šipka, koja je povezana sa aktuatorom na vanjskoj strani ventila. Okretanjem aktuatora okreće se disk, paralelno ili okomito na smjer protoka. Za razliku od kuglastih ventila, disk je uvijek uronjen u medij, dakle, tekućina uvijek uzrokuje pad tlaka, bez obzira na položaj ventila.

Leptirasti ventil spada u grupu quater-turn ventila (četvrtina kruga/okretaja). Četvrtina okretaja diska u potpunosti otvara ili zatvara ventil.”Leptir” je metalni disk, postavljen na šipku. Kad je ventil zatvoren, disk je okrenut tako da u potpunosti blokira prolaz. Kad je ventil otvoren do kraja, disk je okrenut za četvrtinu okretaja, tako da omogućuje gotovo neograničeni prolaz tekućine.
Ventil se može otvarati i postupno, tako da se regulira se protok medija.

Postoje različite vrste leptirastih ventila, prilagođene različitim pritiscima i različitim uvjetima korištenja. Leptirasti ventil sa elastičnim brtvljenjem, koji koristi fleksibilnost gume, ima najnižu klasu tlaka. Leptirasti ventili visokih performansi koriste se u sustavima nešto više klase tlaka, imaju blagi pomak u položaju diska, što povećava sposobnost brtvljenja i smanjuje habanje.

Vrste pogona:
-Ručni, sa reduktorom kod većih dimenzija
-Električnim akturatorom
-Pneumatskim aktuatorom
-Hidrauličkim aktuatorom

Tipovi leptirastih ventila:

Kada govorimo o tipovima i vrstama leptirastih ventila postoji raznoliki spektar ponude na tržištu od kojih se najviše ističu:

  1. Prirubnički leptirasti zatvarači s dvostrukim ekscentrom
  2. Koncentrični leptirasti ventili – ova vrsta ventila ima elastični gumeni dosjed s metalnim diskom
  3. Leptirasti ventili s dvostrukim ekscentrom (leptirasti ventili visokoga učinka ili dvostruko pomaknuti leptirasti ventili) – različite vrste materijala se koristi za dosjed i disk
  4. Trostruko ekscentrični leptirasti ventili (trostruko-pomaknuti leptirasti ventili) – dosjedi su ili laminirani ili čvrste konstrukcije

Prirubnički leptirasti zatvarači sa dvostrukim ekscentrom
Primjena: Pumpne stanice, distribucija pitke vode, postrojenja za obradu otpadnih voda, spremnici, industrijska primjena.
Konstrukcija: EN 593, EN 1074-1 i EN 1074-2
Dužina: EN 558 Series 14
Prirubnice: EN 1092-2
Ispitivanje: EN 12266-1
Radna temperatura: Max + 70 ° C
Tlak: PN10/16/25/40
Veličine: DN150-DN2000

Wafer tip (međuprirubnički) leptirasti ventili
Ovaj tip leptirastoga ventila je konstruiran za dvosmjerno brtvljenje, kako bi se spriječio povrat u sustav, koji je dizajniran za jednosmjerni protok. To se ostvaruje čvrstim zaptivanjem brtvi , O-prstenova, preciznom obradom i ravnim dosjednim na uzvodnoj i nizvodnoj strani ventila.
Tlak: PN10/16
Veličine: DN250-DN2000

Leptirasti ventil sa spojnim uškama – lug type (međuprirubnički)
Ovaj ventil ima navojne umetke na obje strane tijela ventila. To im omogućuje da se ugrade u sustav pomoću dva seta vijaka i bez navrtki. Ventil je ugrađen između dviju prirubnica pomoću dav odvojena seta vijaka za svaku prirubnicu. Ova konstrukcija dopušta otpajanje bilo koje strane cjevovoda, bez otpajanja druge strane.
Tlak: PN10/16
Veličine: DN50 – DN600

Leptirasti ventili su definitivno koristan proizvod za veliki broj situacija i područja poslovanja. Oni predstavljaju potrebnu zaštitu cijevi štiteći ih od oštećenja, te istovremeno predstavljaju potrebnu uštedu energije. Njihove značajke se posebno ističu u hladnim mjesecima kada pomažu u zadržavanju topline čime tekućina u cijevi ima slobodan protok. Oni su također učinkoviti u regulaciji tlaka unutar čeličnih cijevi te imaju sposobnost izdržavanja visoke razine ulja i korozivnih svojstva soli, koji čini leptiraste zatvarače vrijedne i korisne u upotrebi na brodovima.

Dugačak popis pozitivnih svojstava, karakteristika, isplativosti i pristupačne cijene, čini ovu vrstu ventila poželjnim proizvodima za različite svrhe i namjene.

Ovdje možete pogledati zaporne zasune.