PočetnaČelične cijevi i  fitinzi – Težina čeličnih cijevi po metru

Težina čeličnih cijevi po metru

U graditeljstvu, proizvodnji i drugim industrijskim granama, čelične cijevi su neizostavni element. No, prije korištenja čeličnih cijevi, važno je znati njihovu težinu po metru kako biste bili sigurni da će se odabrana cijev adekvatno nositi s teretom i zahtjevima radova. U ovom članku ćemo objasniti kako se računa težina čeličnih cijevi po metru, koje su najčešće upotrebljavane dimenzije cijevi te koje su prednosti i nedostaci korištenja čeličnih cijevi.

Težina čeličnih cijevi po metru važna je karakteristika koja se koristi u različitim područjima, poput graditeljstva, proizvodnje i transporta. Računanje težine čeličnih cijevi po metru pomaže u određivanju opterećenja koje cijevi mogu izdržati te koliko materijala je potrebno za njihovu izradu. Čelične cijevi su popularne zbog svoje izdržljivosti, čvrstoće i dugotrajnosti te se koriste u različitim područjima, od graditeljstva do proizvodnje i transporta.

Što je gustoća čelika?

Gustoća čelika iznosi 7850 kg/m3.

Koja je formula za računanje površine cijevi?

Površina cijevi izračunava se pomoću formule: površina = π x (promjer/2)².

Za što se koriste čelične cijevi u graditeljstvu?

Čelične cijevi se koriste u graditeljstvu za različite konstrukcije, poput zgrada, mostova i tornjeva.

Kako se čelične cijevi koriste u proizvodnji?

Čelične cijevi se često koriste u proizvodnji različitih proizvoda, poput automobila, brodova i namještaja.

Koji su razlozi za korištenje čeličnih cijevi u transportu?

Čelične cijevi se često koriste u transportu zbog svoje izdržljivosti i čvrstoće te se koriste za prijevoz različitih materijala i proizvoda, poput nafte, plina i drugih teških tereta.

Najčešće dimenzije čeličnih cijevi

Čelične cijevi su neizostavan materijal u mnogim građevinskim i industrijskim projektima. One su čvrste, izdržljive i lako oblikovane, što ih čini idealnim za razne primjene. Međutim, odabir odgovarajuće dimenzije čelične cijevi za vaš projekt može biti izazovan zadatak.

Standardne dimenzije čeličnih cijevi

Postoji nekoliko standardnih dimenzija čeličnih cijevi koje su opće prihvaćene u industriji. Te dimenzije obično se određuju prema vanjskom promjeru i debljini stjenke cijevi. Najčešće dimenzije koje se koriste su sljedeće:

 1. 1/2″ cijev

Vanjski promjer: 21,3 mm

Debljina stjenke: 2,8 mm

 1. 3/4″ cijev

Vanjski promjer: 26,9 mm

Debljina stjenke: 2,8 mm

 1. 1″ cijev

Vanjski promjer: 33,7 mm

Debljina stjenke: 3,2 mm

 1. 1 1/4″ cijev

Vanjski promjer: 42,4 mm

Debljina stjenke: 3,2 mm

 1. 1 1/2″ cijev

Vanjski promjer: 48,3 mm

Debljina stjenke: 3,2 mm

 1. 2″ cijev

Vanjski promjer: 60,3 mm

Debljina stjenke: 3,6 mm

Dimenzije čeličnih cijevi za konstrukciju

Čelične cijevi su popularan izbor materijala za građevinske projekte, poput zgrada, mostova i drugih struktura. Navest ćemo nekoliko dimenzija čeličnih cijevi koje se često koriste u konstrukciji.

 1. 2 1/2″ cijev

Vanjski promjer: 73,0 mm

Debljina stjenke: 3,2 mm

 1. 3″ cijev

Vanjski promjer: 88,9 mm

Debljina stjenke: 3,2 mm

 1. 4″ cijev

Vanjski promjer: 114,3 mm

Debljina stjenke: 4,0 mm

 1. 6″ cijev

Vanjski promjer: 168,3 mm

Debljina stjenke: 4,5 mm

 1. 8″ cijev

Vanjski promjer: 219,1 mm

Debljina stjenke: 6,4 mm

Dimenzije čeličnih cijevi za transport tekućina i plinova

Čelične cijevi se također često koriste za transport tekućina i plinova. U ovom odjeljku navest ćemo nekoliko dimenzija koje su uobičajene u ovim primjenama.

 1. 2″ cijev

Vanjski promjer: 60,3 mm

Debljina stjenke: 3,9 mm

 1. 2 1/2″ cijev

Vanjski promjer: 73,0 mm

Debljina stjenke: 5,2 mm

 1. 3″ cijev

Vanjski promjer: 88,9 mm

Debljina stjenke: 5,5 mm

 1. 4″ cijev

Vanjski promjer: 114,3 mm

Debljina stjenke: 6,0 mm

 1. 6″ cijev

Vanjski promjer: 168,3 mm

Debljina stjenke: 7,1 mm

Dodatne informacije o dimenzijama cijevi

Pri odabiru dimenzije cijevi za vaš projekt važno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Prvo, potrebno je razmotriti veličinu i težinu opterećenja koje će cijev nositi. Drugo, važno je uzeti u obzir temperaturu i pritisak za koje će se cijev koristiti. Treće, treba razmotriti i uvjete okoline u kojoj će se cijev koristiti, poput prisutnosti vlage i kemijskih spojeva.

Kod dimenzioniranja čeličnih cijevi, treba paziti da debljina stjenke bude dovoljna kako bi se osigurala čvrstoća i izdržljivost cijevi. Također, valja imati na umu da se dimenzije čeličnih cijevi mogu razlikovati ovisno o zemlji ili regiji u kojoj se koriste.

Zaključak

Čelične cijevi su univerzalni materijal koji se često koristi u raznim primjenama. U ovom članku pregledali smo najčešće dimenzije čeličnih cijevi koje se koriste u različitim primjenama, uključujući konstrukciju i transport tekućina i plinova. Pri odabiru dimenzije čelične cijevi za vaš projekt važno je uzeti u obzir veličinu i težinu opterećenja koje će cijev nositi, uvjete okoline u kojoj će se cijev koristiti te pritisak i temperaturu. Pravilno dimenzioniranje čeličnih cijevi ključno je za sigurnost i trajnost vašeg projekta.